FRANCHISE BUSINESS SERVICES

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ FRANCHISE

Με εμπειρία ως σύμβουλοι από το 1990 και με πρωταγωνιστικό, θεσμικό και ηγετικό ρόλο στο franchise από το 1998, έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία των μεγαλύτερων αλυσίδων franchise και υποστηρίζουμε τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα και πλέον καινοτόμα concepts. Συμπληρώστε το Ερωτηματολόγιό μας και θα σας προτείνουμε το franchise που σας ταιριάζει.

Franchise Blog

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε καθιερωθεί ως ο μοναδικός ενιαίος φορέας παροχής υπηρεσιών franchise, διαδραματίζοντας παράλληλα τον ρόλο του franchise trendsetter, και συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε καταλυτικά τόσο στην ανάπτυξη των μεγαλύτερων brands στην χώρα μας, όσο και στην εδραίωση του θεσμού.
Είναι το timing κατάλληλο για να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση;

Η φιλοδοξία και στόχος να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση, ίσως να αποτελεί και επίκτητο dna-ικό χαρακτηριστικό του Έλληνα, καθώς μετά την περιπέτεια των μνημονίων, το Δημόσιο έχασε την αίγλη του ως εργοδότης. Το, δε, franchise παρέχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο επιχειρηματικότητας, που αναβαθμίζει τις επενδυτικές αποδόσεις και εκμηδενίζει το ρίσκο της αποτυχίας. Ωστόσο, σήμερα περισσότερο από άλλες εποχές, όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση θα πρέπει να προσέξει ακόμη περισσότερο.

Οι επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι περίπου ένα εκατομμύριο με πάνω από 4 εκατ. θέσεις εργασίας, αν και οι συνεχόμενες κρίσεις οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων κατά 9,4% και κυρίως αυτών που απασχολούν έως τέσσερα άτομα, κατά την περίοδο 2008 – 2016, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ.

Πλέον, η κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων φαίνεται πως σταθεροποιείται, με το πρώτο εξάμηνο του 2022 να παρουσιάζει, μάλιστα, και κάποια σημάδια ανάκαμψης, παρά την παράλληλη εξέλιξη της υγειονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης.

Σήμερα, το επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σωρεία προβλημάτων:

 • προβλήματα ρευστότητας

 • μειωμένη κατανάλωση

 • αύξηση κόστους λειτουργίας και πρώτων υλών, λόγω ενεργειακής κρίσης, που οδηγούν σε συμπίεση του μεικτού κέρδους, και πολύ περισσότερο της κερδοφορίας

 • αύξηση τιμών εξοπλισμού και μηχανημάτων, με πολυ-επίπεδες ανατιμήσεις, λόγω και πάλι της ενεργειακής κρίσης

 • γεωπολιτική κρίση, που δημιουργεί αβεβαιότητα

Παρ’ όλα τα ανωτέρω θέματα, με την υγειονομική κρίση - ωστόσο – να φαίνεται πλέον ελεγχόμενη, όλο και περισσότεροι αναζητούν στο franchising την διέξοδο για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον, με το επίπεδο της ζήτησης να ξεπερνά κατά πολύ τα προ της εμφάνισης του covid-19 στατιστικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ FRANCHISE. Επιπλέον, λόγω των ουσιαστικά μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων και γενικότερα της υποβάθμισης του κύρους των τραπεζών, πολλοί επενδυτές στρέφονται προς την πραγματική αγορά και μέσω franchise επιθυμούν να επενδύσουν με αξιοσημείωτες αποδόσεις, αν και ένα μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό αξιοποιεί και την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει το δικό του κατάστημα, είτε αυτόνομο, είτε μέσω franchise θα πρέπει να αναλύσει διεξοδικά και να λάβει τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τα κάτωθι θέματα:

 • Θέση καταστήματος, μίσθωμα και ετήσιες αναπροσαρμογές
 • Προϊόν που προσφέρει στη τοπική αγορά, δηλ. σημεία διαφοροποίησης, ανταγωνισμός, λόγοι που θα τον προτιμήσουν οι καταναλωτές
 • Concept, ενιαίο και ολοκληρωμένο, με άποψη, σύγχρονο και όσο το δυνατόν διαχρονικό για να αποφύγει είτε ανακαινίσεις, είτε απότομη μείωση στις πωλήσεις του
 • Χαμηλό κόστος λειτουργίας, μέσω της δυνατότητας για μικρό πλήθος αναγκαίου προσωπικού, μη ενεργοβόρα μηχανήματα κ.λπ.
 • Δίκαια τιμολόγηση λιανικής, δηλ. υψηλό value for money
 • Δυνατά μεικτά περιθώρια

Σε όλα τα ανωτέρω σημεία, το franchise υπερέχει, από τη μητρική εταιρεία να βρίσκει, να μελετά και να διαπραγματεύεται καταστήματα προς μίσθωση, μέχρι και να εξασφαλίζει υψηλά μεικτά λόγω οικονομιών κλίμακος και τεχνογνωσίας.