Ερευνες Franchise

5th Wave Coffee

Τα τελευταία έτη, σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, ο κλάδος του καφέ έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα και έχει αναδιαμορφωθεί δραματικά. Από την δεκαετία του ’60, όταν ο καφές έγινε ευρέως διαθέσιμος, έχουν αλλάξει πάρα πολλά, γνωρίσαμε το 3ο κύμα, τους single origin καφέδες, τους speciality, το cold brew και πλέον διανύουμε το 5ο κύμα του καφέ…

Read more: Το 5th Wave Coffee αποτελεί το αποκορύφωμα στις τρέχουσες εξελίξεις της βιομηχανίας του καφέ

Το franchise στη νέα εποχή

Ακούμε και διαβάζουμε για τη νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση που έχει έρθει ήδη προ πυλών. Μετά από το παραλήρημα των ΜΜΕ σχετικά με την υγειονομική κρίση, τα στατιστικά των κρουσμάτων και τις ιατρικές εξελίξεις, πλέον σε πρώτο πλάνο αναδεικνύεται η οικονομική κρίση, με τις χειρότερες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Όμως, όντως η νέα κατάσταση στην αγορά διαμορφώνει ένα περιβάλλον κρίσης; Ευελπιστούμε σε επάνοδο της κανονικότητας; Έστω και διαφορετικής; Μήπως η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις, για τις οποίες στρατηγικοί αναλυτές και μελλοντολόγοι έχουν αφιερώσει χιλιάδες σελίδες σε αναλύσεις;

Read more: Ύφεση ή Επιτάχυνση; Το franchise στη νέα εποχή

franchise

Η λύση του franchise, στο πλαίσιο της επιστροφής στην κανονικότητα - που σε κάθε περίπτωση δεν αφορά σε μια προ κρίσης εποχή, αλλά σε μια οικονομία που να διέπεται από σταθερότητα και συνεχή (έστω και μικρή) ανάπτυξη, δεν αφορά πλέον μόνο στην «αγορά» μιας θέσης εργασίας, αλλά σε μια επενδυτική κίνηση με παρόν και μέλλον, μέσω της συνεργασίας με οργανισμούς (franchisors) που διαθέτουν υποδομές, τεχνογνωσία και όραμα.

Read more: Η λύση του franchise αφορά πλέον σε μια επενδυτική κίνηση με παρόν και μέλλον

Φούρνοι

Οι φούρνοι αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία που προσφέροντας πλέον όλοι αρτοσκευάσματα – γλυκά και καφέδες, διεκδικούν μια μόνιμη θέση στην καταναλωτική καθημερινότητα, με τάση, όμως, για μεγάλα καταστήματα όπου μπορεί να επιτευχθεί το merchandising της προϊοντικής γκάμας, αλλά και να διευρυνθεί με μαγειρευτό φαγητό, παγωτό κ.λπ.

Read more: Φούρνοι - 10ετής αναδρομή - franchise highlights

donuts

Όπως το frozen yogurt, έτσι και τα donuts δημιούργησαν ένα πανικό στην αγορά, με ένα προϊόν, όμως, σίγουρα μη υγιεινό και με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους, με την όλη αναστάτωση να είχε διάρκεια ζωής κοντά στο 6μηνο, ένα διάστημα όπου πολλοί έχασαν λίγα σχετικά χρήματα.

Read more: donuts Shops - 10ετής αναδρομή - franchise highlights

bubble tea

Κάπως έτσι κινήθηκε και το bubble tea, ένα προϊόν με φρέσκο τσάι, παγωμένο, με πολύχρωμες και εύγεστες φυσαλίδες σε ειδικό ποτήρι και με ειδικό καλαμάκι, με μεγάλο περιθώριο κέρδους και να απευθύνεται τελικά σε μικρά ηλικιακά groups, κοριτσάκια δημοτικού και γυμνασίου.

Read more: bubble tea Shops - 10ετής αναδρομή - franchise highlights

frozen yogurt

Παραπλήσιο στο παγωτό, το frozen yogurt μέσα σε ένα έτος δημιούργησε το δικό του κλάδο με 300+ καταστήματα, πολλά αυτόνομα, 2 – 3 μεγάλες αλυσίδες και καμμιά δεκαριά μικρά δίκτυα των 5 καταστημάτων.

Read more: frozen yogurt - 10ετής αναδρομή - franchise highlights

Ice Cream

Στο παγωτό ο ηγέτης σε ανάπτυξη είναι η ΔΩΔΩΝΗ με ευρεία γκάμα προϊόντων και με τα γνωστά θέματα που έχουν απασχολήσει την αγορά σε σχέση με την επικείμενη εξαγορά της, η οποία διαθέτει βιομηχανικό προϊόν σε αντιδιαστολή με concepts που παρέχουν φρέσκο παγωτό.

Read more: Ice Cream - 10ετής αναδρομή - franchise highlights